Logotyp, Torsbyflygplats
LFV - Färdplanering - FPC

Torsby Flygplats är en modern kommunal flygplats med närhet till upplevelser, aktiviteter och möten.

Torsby kommun

Hallå Henric Ceder - vem är du och vad gör du?

Flygplatschef Henric Ceder utanför Torsby Flygplats. Foto: Ulrika Andersson

Sedan första november 2015 har Torsby Flygplats och Hagfors Airport en gemensam flygplatschef, vilket är gynnsamt för den gemensamma flyglinjen Torsby - Hagfors - Arlanda.

Här följer en kort intervju med Henric Ceder, flygplatschef på Torsby Flygplats och Hagfors Airport.

- Hallå Henric Ceder, vem är du och vad gör en flygplatschef?
- Jag är 36 år och bor i Forshaga med min fru och våra två barn. På fritiden umgås jag med familjen och vännerna och tar mig gärna en tur i skog och mark på min mountainbike när jag vill koppla av.

- En flygplatschef har det totala ansvaret för den eller de aktuella flygplatserna, i mitt fall Torsby Flygplats och Hagfors Airport. Mitt arbete består bland annat av att se till så att flygplatsernas olika tillstånd kan genomföras och följs i det dagliga arbetet. På en flygplats finns många olika tillstånd, de grundläggande tillstånden är två driftstillstånd för respektive flygplats som är utfärdat av Transportstyrelsen och ett miljötillstånd per flygplats som är utfärdat av Länsstyrelsen. I mitt arbete ingår också ansvaret för personalen och ekonomin på de båda flygplatserna.

Det låter ansvarsfullt, vad har du för utbildning och erfarenhet?
- Ja, det är ansvarsfullt, och roligt. På en flygplats krävs att personalen har olika utbildningar inom bland annat säkerhet, räddning och fälthållning. De som arbetar med räddning och fälthållning ansvarar också för ramp- och stationsarbetet, där bland annat incheckning, lossning/lastning, tankning och banskötsel ingår. Det krävs också en så kallad AFIS-utbildning för de som arbetar i tornet med flyginformation och alarmering.

Jag själv började utbilda mig inom flyget i samband med att jag tog studenten efter gymnasiet. Direkt därefter, 1999, började jag arbeta med fält, ramp, räddning och security på Karlstad Airport, där jag precis som nu uppdaterade mig med aktuella påbyggnadskurser och utbildningar för att hålla mig ajour. Efter elva år på Karlstad Airport, i slutet av 2010, tillträdde jag tjänsten som flygplatschef på Hagfors Airport och nu arbetar jag även som flygplatschef på Torsby Flygplats.

 
Publicerad: 2016-06-08 @ 13.51 av Ulrika Andersson
Dela

Torsby Flygplats tel: 0560-106 54 | e-post: airport.ESST@torsby.se | Adress: Vasserudsvägen 3, 685 34 Torsby.

Rese- och biljettinformation tel: 090-12 12 40 | e-post: support@jonair.se | webbsida: www.jonair.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.