Logotyp, Torsbyflygplats
LFV - Färdplanering - FPC

Torsby Flygplats är en modern kommunal flygplats med närhet till upplevelser, aktiviteter och möten.

Torsby kommun

Delar av trafikutskottet på besök på Torsby Flygplats

På Torsby Flygplats, strax innan avresa mot Arlanda och Stockholm. Från vänster: Mikael Dahlqvist riksdagsledamot, Gunilla Svantorp trafikutskottet och Kadir Kasirga trafikutskottet. Foto: Ulrika Andersson.

I måndags, den 12 juni, med anledning av flygutredningen Statens ansvar för det svenska flygplatssystemet och de förändringar som utredaren föreslår, besöktes Torsby och Hagfors kommuner med respektive flygplatser av två ledamöter från riksdagens trafikutskott, Gunilla Svantorp (S) och Kadir Kasirga (S), tillsammans med riksdagsledamoten Mikael Dahlqvist (S). Dagens inleddes på förmiddagen i Hagfors och avslutades i Torsby under eftermiddagen, då de tre ledamöterna tog linjeflyget åter till Arlanda och Stockholm.
Den lokala näringens och offentlighetens värdefulla nytta av linjeflyget
Syftet med besöket är att ledamöterna ska införskaffa sig vetskap och kännedom om det verkliga värdet av vad flyglinjeförbindelsen mellan Torsby-Hagfors-Arlanda betyder för näringen, offentliga verksamheter och för den sammantagna utvecklingen i området och på landsbygden. Dagens besök i Hagfors och Torsby föranleds av att utredaren i sin rapport bland annat föreslagit att flyglinjen Torsby-Hagfors-Arlanda ska läggas ner, vilket i realiteten skulle betyda att de båda flygplatserna i Torsby och Hagfors skulle behöva avvecklas.

Besöket i Torsby inleddes hos Vestre AB
Efter Hagforsbesöket anlände de tre ledamöterna till Torsby och det globala möbeltillverkningsföretaget Vestre AB, där produktionsledare Conny Wieweg tog emot sällskapet tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Peter Jonsson (S) kommundirektör Thomas Stjerndorff, näringslivschef Eva Larsson och Johan Erlandsson, ingenjör och konsult inom elflyg och drönare. På Vestres produktionsfabrik väntade en intressant guidad rundvandring och presentation av verksamheten, som så sent som för två månader sedan fick en stor order från USA.


- Som en av Skandinaviens ledande tillverkare av stads- och utomhusmöbler i skandinavisk design, med kunder bland annat i Sverige, Norge, Tyskland och USA vill jag säga att flygplatsen och linjeflyget här utgör en del av vårt hjärta, så även för fler andra företag och verksamheter här på landsbygden. Linjeflyget och flygplatsen är jätteviktigt för Vestres verksamhet, för att vi ska ta oss ut i landet och världen på ett snabbt sätt, säger Conny Wieweg, produktionsledare på Vestre AB i Torsby.

Träffen i Torsby inleddes vid Vestre AB. Från vänster: Thomas Stjerndorff kommundirektör, Eva Larsson näringslivschef, Mikael Dahlqvist riksdagsledamot, Johan Erlandsson konsult och projektledare, Gunilla Svantorp trafikutskottet, Kadir Kasirga trafikutskottet och Peter Jonsson, kommunstyrelsens ordförande, lyssnar på Vestres produktionschef Conny Wieweg som berättar om Vestre AB:s verksamhet och nytta med linjeflyget och Torsby Flygplats. Foto: Ulrika Andersson.


… och avslutades på Torsby Flygplats

Efter studiebesöket hos Vestre AB var det dags att åka vidare till Torsby Flygplats, där kommundirektör Thomas Stjerndorff inledde med att berätta kort om området Torsby kommun, som utgör en fjärdedel av Värmlands yta, för att sedan mer ingående berätta om linjeflygets och flygplatsens betydelse för såväl den privata näringen som för den offentliga, ibland livsavgörande, samhällsnyttan. Ledamöterna fick samtidigt ett kompendium där en rad remissyttranden från privat och offentlig verksamhet finns samlat, samt annan information om linjeflyget Torsby-Hagfors-Arlanda.


- Det är viktigt att vi här på plats kan berätta och visa flygverksamheten och dess betydelse för näringslivet och den viktiga samhällsberedskapen, som till exempel sjukvård genom flygambulans- och helikoptertransporter till länsdelssjukhuset här i Torsby. Torsby och Hagfors kommuner skapar en betydelsefull och ökad tillgänglig-het på landsbygden genom att tillhandahålla de två kommunala flygplatserna, säger Thomas Stjerndorff kommundirektör Torsby kommun.- Vi kommer att se nya mobilitetsmönster i samhället i och med den snabba utveckling som pågår av elflyg och då ska vi inte lägga ner sådana här små och viktiga flyg-platser, det är viktigt att de finns kvar. Dessutom har utredaren föreslagit något som inte fanns i direktivet. Om hela Sverige ska leva, ja, då ska hela Sverige leva, säger Gunilla Svantorp (S), ledamot i trafikutskottet.


- Ja, linjeflyget och flygplatsen är oerhört viktig för att näringslivet ska överleva och utvecklas, Många av de företag som verkar här i Torsby har både kunder och kontor i Stockholmsområdet, säger Eva Larsson, näringslivschef, Torsby kommun.


- Vi kan konstatera att vi är överens om att linjeflyget och flygplatserna i Torsby och Hagfors är mycket viktiga för oss här på landsbygden, både när det gäller offentliga och privata verksamheter. Inte minst med tanke på hur utvecklingen ser ut inom elflygbranschen. Jag kan inte tänka mig hur Torsby skulle kunna hänga med i utvecklingen utan linjeflyget och flygplatsen, säger Peter Jonsson (S), kommunstyrelsens ordförande, Torsby kommun.


Förstudie: Hållbara flygförbindelse till norra Värmland

Innan de tre ledamöterna klev på linjeflyget vid Torsby Flygplats för vidare transport till Arlanda och Stockholm fick de en fascinerande genomgång av projektledare, konsult och ingenjör Johan Erlandsson och hans förstudie: Hållbara flygförbindelser till norra Värmland som handlar om elflyget och dess framfart och möjligheter. Vi fick också en genomgång av Torsby kommuns eget drönarprojekt, som handlar om att erbjuda drönarleveranser av varor från lanthandlarna till hushåll på landsbygden, där Johan Erlandsson är projektledare.

För mer information
Thomas Stjerndorff, kommundirektör
E-post: thomas.stjerndorff@torsby.se
Mobil: 070-344 45 67

Peter Jonsson, kommunstyrelsens ordförande
E-post: peter.jonsson@torsby.se
Mobil: 073-097 66 92

Res snabbt och smidigt mellan Torsby och Arlanda med linjeflyget. Gratis parkering precis invid Torsby flygplats. Från 695 kr enkel resa.

Boka din flygresa hos flygbolaget Amapola Länk till annan webbplats.
Tel: 0770 790 700
E-post:callcenter@amapola.nu

Publicerad: 2023-06-14 @ 12.17 av Ulrika Andersson
Dela

Torsby Flygplats tel: 0560-106 54 | e-post: airport.ESST@torsby.se | Adress: Vasserudsvägen 3, 685 34 Torsby.

Rese- och biljettinformation tel: 090-12 12 40 | e-post: support@jonair.se | webbsida: www.jonair.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.